Wetenschap en Techniek inspiratiedag
Informatie
3374 DG Sliedrecht
Kansrijk
Wetenschap en techniek zijn onderdeel van ons dagelijks leven. Juist daarom zijn er zoveel mogelijkheden om er in school mee aan de slag te gaan. Dat kan zonder dat het extra onderwijstijd kost. Wetenschap en techniek zijn namelijk op een slimme en haalbare manier te integreren met natuur- en techniekonderwijs, aardrijkskunde, geschiedenis en handvaardigheid.
Tijdens deze inspiratiedag leer je alles over onderzoekend en ontwerpend leren in de praktijk. Ook leer je hoe je collega's kunt inspireren en motiveren en wat je moet doen om van wetenschap en techniekonderwijs een succes te maken.
Programma
9.00 - 9.30 uur Opening en kennismaken
9.30 - 10.15 uur Wetenschap en techniekonderwijs in de basisschool
Voor we aan de slag gaan met onderzoekend en ontwerpend leren, wordt er een een quickscan gemaakt van wetenschap en techniekonderwijs bij jou op school. We bespreken wat de kansen, belemmeringen en uitdagingen zijn en hoe je ermee om kunt gaan.
10.15 - 10.45 uur Onderzoekend en ontwerpend leren
Onderzoekend en ontwerpend leren zijn de basis voor wetenschap en techniekonderwijs, maar wat voor idee zit erachter en hoe doe je dit in de klas. En... kun je onderzoekend en ontwerpend leren ook integreren?
10.45 - 11.15 uur Pauze
11.15 - 12.15 uur Workshop onderzoekend leren 'De springende bal'
Wie speelt er niet regelmatig met een bal? Zeker kinderen zijn dol op ballen; voetballen, korfballen, tennissen of gewoon fijn overgooien of stuiteren met een bal. Wat maakt spelen met een bal zo aantrekkelijk?
- Hoe en waarom een bal springt?
- Experimentereren, waarnemen, onderzoeken en verklaren
12.15 - 12.30 uur Reflectie onderzoekend leren
12.30 - 13.30 uur Lunch
13.30 - 14.00 uur Slimme vragen stellen
Van vragen word je wijs. Dat geldt ook bij wetenschap en techniekonderwijs. Maar hoe stel je vragen en welke vragen werken wel en welke vragen werken niet? Bij onderzoekend en ontwerpend leren horen verschillenden vragen die je in iedere fase een stap verder kunnen helpen.
14.00 - 14.30 uur Workshop ontwerpend leren 'Draaien maar'
Je wordt uitgedaagd om met beperkte middelen een eenvoudige elektromotor te ontwerpen, waarmee je ook nog eens een een voorwerp kan laten draaien. Hoe pak je dit aan en hoe werk je ideeën uit tot een werkend prototype?
- Bedenk iets dat draait
- Ontwerp een werkend prototype
14.30 - 15.00 uur Pauze
15.00 - 15.30 uur Workshop ontwerpend leren 'Draaien maar'
- Test het prototype
- Onderzoek de werking van het prototype
- Verbeter en varieer het prototype
15.30 - 15.45 uur Schoolconcept en wetenschap en techniekonderwijs
- Hoe je van wetenschap en techniekonderwijs een succes maakt
15.45 - 16.00 uur Reflectie en afsluiting
Doelgroep
Leraren uit het (speciaal)primair onderwijs met interesse voor wetenschap en techniekonderwijs.
Cursusleider
Bert Kalkman is pedagoog en onderwijskundige. Hij is gespecialiseerd in schoolontwikkeling, de professionele ontwikkeling van de leraar en de ontwikkeling van educatieve concepten waarin leren met diepgang en betrokkenheid centraal staan. Als bedenker van de natuur- en techniekmethode Wondering the World is hij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van wetenschap en techniekonderwijs. Regelmatig verzorgt hij masterclasses en netwerkbijeenkomsten voor techniekcoördinatoren. Hij is eigenaar van Edu-Sign en Edu-World, daarvoor werkte hij aan de pabo, lerarenopleiding en diverse masteropleidingen als docent, directeur en lector.
Optie
De inspiratiedag wordt ook aan schoolteams gegeven. Neem hiervoor contact met ons op.
Aanmeldingsvoorwaarden
U meldt zich aan voor deze bijeenkomst door het inschrijfformulier onder aan deze pagina in te vullen. Door u aan te melden, gaat u akkoord met de hieronder vermelde aanmeldingsvoorwaarden en onze algemene voorwaarden. Een week voor aanvang van de masterclass sturen wij u een herinnering toe.
Verhindering
Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Annulering is mogelijk per email tot twee weken voor aanvang van de masterclass. U ontvangt binnen 48 uur een bevestiging per email van de annulering. Hiervoor wordt een bedrag van € 50,- aan annuleringskosten in rekening gebracht. Vanaf twee weken voor aanvang van de bijeenkomst bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd.
Reviews
Marjolein
De praktische insteek en tegelijkertijd de verbinding met de achtergrond van wetenschap en techniekonderwijs, hebben me enorm geholpen. Ik begrijp nu beter hoe je door slim te werk te gaan, echt vooruitgang kunt boeken.
Peter
De workshops vond ik echt geweldig. Je kunt ze zo in je eigen klas uitvoeren, maar ze zijn ook voorbeeldig om met je collega's op school over wetenschap en techniekonderwijs te praten. Zo kan het dus ook.
Lydia
Je kunt merken dat Bert veel ervaring heeft. Hij staat naast je en weet tegelijkertijd je doen en denken op een hoger plan te brengen. Dat vind ik inspirerend, want je wordt er een betere professional van. Ik denk dat ik volgende keer opnieuw meedoe.
Maarten
Ik was een beetje afwachtend, want voor mij was het de zoveelste bijeenkomst over wetenschap en techniek. En het gaat gewoon niet vanzelf in de scholen waar ik werk. Ik heb mijn mening bij moeten stellen. Het is van de weinige studiedagen waar ik echt beter van geworden ben. De verbinding van concept en praktijk vind ik top. En ... je leert ook over wat je wel en niet moet doen om het onderwijs te verbeteren.